BERÄTTELSE 1

23.01.2021

Jag satte in kopparspiral efter mitt andra barn 1999, haft p-piller innan. 2018 tog jag tog ut den sista. Nedanstående symptom är de som kommit efter det och försvunnit efter uttag.

De första åren fick jag eksem, klåda och uppsvullna ögon, något som sporadiskt kom och gick. 2006 satte jag in min andra kopparspiral. 2008 fick jag fruktansvärd klåda och utslag, eksem över hela kroppen. Kokande känsla i kroppen, anafyliska chocker, migränanfall, ständiga influensasymptom m.m.

Gått på stora utredningar på Hudklinik i Trelleborg, Malmö och Lund 12 år, ingen nämnde något om kopparspiral. De sa detta får jag leva med, det finns inget att göra.

Har även gått på utredningar på vårdcentral då jag sedan 2015 känt mig ständigt trött, utslagen, värk i kroppen, influensasymptom, migrän mm. Har tagit alla prover och själv fått driva på detta, för jag har känt att något som är fel. Alla läkare har bara sagt alla prover är bra, och jag har aldrig fått någon förklaring. 

Sommaren 2018 sökte jag internet angående mina symptom som jag gjort många gånger innan, och kom in på en sida på facebook: kopparöverskott/förgiftning och fick en aha-upplevelse. Där var problemet, jag visste detta direkt. Tog ut kopparspiral en vecka efter och mina symptom började försvinna. Läste alla inlägg och upplevde precis som alla andra att jag blivit idiotförklarad av vården. Sa till min barnmorska när jag tog ut den att jag trodde att alla mitt problem berodde på kopparspiralen, men hon förnekade detta. Jag sa till henne att jag återkommer om ett halvår, och har mina symptom försvunnit så måste hon anmäla detta . Hon nekade förstås och sa till mig att själv anmäla till Läkemedelsverket och Bayer.

Sa till på vårdcentralen, men de ville inte heller anmäla. Min hudläkare har anmält, men jag frågade varför ingen har nämnt detta till mig och om hon visste att man kan få allergiska hudutslag genom kopparspiral. Hon sa, ja det visste jag men svarade bara att hon kunde inte veta om någon frågat mig detta. Jag ifrågasatte också om detta inte skulle vara en stående fråga, då många av våra symptom börjar med detta och sedan blir fler och fler och värre och värre ju fler år som går och ju fler kopparspiraler man sätter in. Hur många går på utredningar på hudkliniken som har kopparspiral? Enda kommentarer hon hade var att det inte är så många som har kopparspiral idag.

Har varit i kontakt med Bayer angående biverkningar eftersom de enda biverkningar man får info om är smärta och småblödningar. Hon sa att i den information som går till vårdpersonal står allergiska hudreaktioner kan förekomma, Jag ifrågasatte varför den info inte finns till oss patienter och varför inte det finns på 1177.se. Ingen kommentar, bara undanflykter angående alla biverkningar och de hänvisar till Läkemedelsutredningen som gick på deras linje att inga andra biverkningar finns.

Pratat med Läkemedsverket som hänvisar till Bayer när man ifrågasätter deras utredning.
Har kontakt 1177.se för att de skall skriva ut att man kan få allergiska hudreaktioner. Hade man skrivit detta så hade jag kanske kommit på detta för långe sedan, då jag sökt och försökt hitta orsaken i många år.

Detta skrev jag till dem för ett halvår sen, men de har änn inte ändrat på hemsidan. Där står endast:
"Vanliga biverkningar är rikligare mensblödningar och mer mensvärk.
Det finns inga vetenskapliga bevis för att en kopparspiral kan ge kopparförgiftning"

Då jag aldrig haft problem med blödningar och smärta i mage så har man inte förstått att den var kopparspiral som skapat alla problem.

Koppar slår ut magnesium och zink som är viktigt för hud och immunförsvaret. Detta har jag nämnt för Läkemedelsverket och Bayer, men inte fått några kommentarer.
Bayer säger också i sina utredningar att man får i sig lika mycket koppar i mat och vatten, men detta går genom tarmarna och ut i kroppen. Kopparspiral går ut i blodet och gömmer sig i vävnader som kan ligga där i många år och sedan byggs på för varje kopparspiral man sätter in. Inga kommentarer från Läkemedelsverket och Bayer här heller.

Jag har ifrågasatt om de gjort några utredningar när de dubblade kopparen i spiralen 1997. Men efter vad jag läst är förklaringen att kopparspiral är en medicinteknisk produkt, och då man gör förändringar på en sådan produkt så behöver man inte göra några utredningar och få godkännande, såsom krävs för läkemedel.

Jag har även nämnt att dessa symptom kommer smygande med åren, och eftersom det inte finns några erkända biverkningar så förstår inte sjukvården att det handlar om kopparförgiftning.

Jag tycker det är hemskt att folk blir sjukskrivna, får utskrivna läkemedel för depression och ångest. De försökte ge mig detta också, men jag har vägrat då jag visste innerst inne att orsaken måste vara något annat.

Facebookgruppen Kopparöverskott / kopparförgiftning med eller utan kopparspiral är jätteviktig då vi inte får någon hjälp att förstå att det är kopparspiralen är boven i dramat, och efter man tagit ut den får man ingen hjälp vad man skall göra, då ingen tror en. Man får svåra koppardumpningar när kroppen vill bli av med kopparen och man vet inte man skall ta utöver tex magnesium och zink. Har frågat om man kan få hjälp med vad man
skall göra med kopparförgiftning, med det är det är ingen i Sverige som vet, tydligen. Det lömska är och vad Bayer lever på att det inte finns något bra prov för att bevisa detta med koppar i kroppen, vilket gör att de kan fortsätta förneka biverkningar.


Med vänlig hälsning
Susanne Hansson

Dessa biverkningar av kopparspiralen upplevde jag under långa perioder:
 Irritation och/eller depression
 Höjd puls
 Krampkänningar i musklerna
 Sömnlöshet
 Darrningar
 Försämrat immunförsvar
 Trötthet under långa perioder
 Irritation och/eller depression
 Höjd puls
 Krampkänningar i musklerna
 Sömnlöshet
 Darrningar
 Försämrat immunförsvar
Trötthet under långa perioder
 Irritation och/eller depression
 Höjd puls
 Krampkänningar i musklerna
 Sömnlöshet
 Darrningar
 Försämrat immunförsvar  

Biverkning av kopparspiral
Biverkning av kopparspiral