BERÄTTELSE 2

20.02.2021
Efter att min dotter föddes satte jag in en kopparspiral då jag inte tål hormoniella preventivmedel. Först kändes allt bara bra och livet tuffade på. Vi höll på att flytta, hade två små barn och delade bostad med min mamma en period. Min pappa gick bort och det var en arvstvist så livet var ju lite kämpigt. Så vad som utlöste vad vet jag ännu inte riktigt men jag började känna mig annorlunda, jag kännde inte igen mig själv riktigt. 

     

Trodde att det var utbrändhet och varvade ner så fort vi kommit på plats i vårt nya hem. Jag har alltid haft ångestproblematik så det var inget nytt men nu började ångesten komma i märkliga situationer där den inte hade någon utlösande faktor. Jag fick min första panikattack men jag kände igen att det var just en panikattack, helt knasigt som att se mig själv utifrån. Jag brukar ha lätt att lära mig nya saker och började på körskola då jag behövde kunna köra bil.....det bara gick inte in hur jag än pluggade, total hjärndimma. Jag började fundera på om världen ändå inte var en bättre plats utan mig och började planera för att skriva över all egendom på mannen och barnen. Började planera hur jag säkrast skulle dö.

En dag tänkte jag att det här är ju inte alls jag. Ont i kroppen, dimmhjärna, hjärtklappning, alltid sjuk och snorig, allergier som jag aldrig haft tidigare, uvi (urinvägsinfektion) hela tiden, klippkort på vårdcentralen, jättedåliga blodvärden jämt. Låg runnt 80 i hb. Blödde som Niagarafallet varje månad, magmunsbrock och sover hela tiden. Depremerad. Överkännslig för allt, arg, ledsen och glad allt i extremt hög grad och gärna samtidigt. Hungrig för jämnan, orkade inte ens städa huset ibland för att sedan slå över i ett maniskt städande.

Började söka på nätet och kom i kontakt med kopparöverskott och defekta kopparspiraler och tänkte att just det, jag har ju en kopparspiral. Det kanske kan vara något som skapar bekymmer.

Jag hade även ett urinläckage som jag trodde kom från min sista förlossning. Jag skickade en egenremiss till gynekolog mottagningen på Visby lasarett som var vår närmsta mottagning och fick en tid för bedömning av urinläckaget. Till saken hör att en läkare på KS i Stockholm rekommederat en operation för att hjälpa mig men eftersom jag hade flyttat så kunde hon inte hjälpa mig med det utan jag fick söka vidare på Visby lasarett för att få hjälp.

Jag kom till besöket och det konstaterades utan vidare att jag skulle bäckenbottenträna, vilket jag gjort i tre år utan resultat. Men visst, jag är öppen för alla lösningar.

Hon fokuserade mest på min övervikt, jag gick därifrån med en pulverdiet och dålig självkänsla. Det är nog jobbigt som det är att söka på gyn, och det dåliga bemötade jag fick var väl pricken över i. Jag ville inte ens ta upp det eventuella problemet med spiralen.

Jag sökte på vårdcentralen för låga blodvärden och rikliga blödningar. Ingen frågade någonsin om spiralen eller nämde att det kunde bero på den. Ingen frågade ens om jag hade kopparspiral.

Träffade olika läkare varje gång som gjorde olika medicinska bedömningar, men i mitt bakhuvud låg något och grodde. Hade jag ett kopparöverskott?

Våren 2020 fick jag ett arbete på ett äldreboende och tänkte att nu vänder allt, mitt mående kommer bli bättre, vi kommer få bättre ekonomi och min kropp kommer må bättre av att arbeta än av att gå hemma. Jag började i april och allt var frid och fröjd tills en dag i mitten av juli när jag vaknade och hade en grandios smärta som påminnde om mensverk. Var hos barnmorskan som konstaterade att jag hade kopparspiral och att den såg ut som om den suttit ett tag. Då hade den suttit i tre år.

Fick tid en vecka efter för att ta ut den och då var den alldeles svart. Hon bara konstaterade att du har inte mått så bra va? Hon förklarade att det finns biverkningar inrapporterade från ganska många kvinnor som vittnar om att deras kopparspiral orsakat exakt de symtom som jag haft.

Jag frågade varför man inte informerar kvinnor om biverkningarna när man erbjuder kopparspiral, varpå hon förklarade att man kan inte medicinskt påvisa att symtomen orsakas av spiralerna, och effektiviteten av spiralen är såpass hög att fördelarna överväger nackdelarna.

Jag bokade en tid för sterilisering i samma veva. En vecka senare kom jag till gynmottagningen på Visby lasarett igen. Jag hade då fått vaginos, troligen orsakad av kopparspiralen och en infektion i ena äggledaren, troligen också orsakad av kopparspiralen, det verkade vara kända biverkningar av just kopparspiral. Fick äta penicillin 10 dagar innan någon undersökning kunde genomföras. Men även om jag hade infektion i äggledaren och vaginos mådde jag sååå mycket bättre.

Vem ryckte foliehatten? var min första reaktion efter uttag när jag vaknade dagen efter. Livet började komma tillbaks, jag började se färger och former och vackra saker, började skratta igen, började våga nya saker började drömma och tänka framåt igen. Har inte haft några hjärtklappningar efter uttag. Inte särskilt mycket ångest, inte mer än det som är normalt för mig.

Idag är jag steriliserad, inte en dag för tidigt. Det skulle jag gjort direkt efter sista barnet, men jag tänkte inte så då.

Jag kan inte rekommendera någon en kopparspiral, det finns bättre preventivmedel som inte påverkar kroppen negativt. Jag vill slå ett slag för pessar och kondom som inte påverkar kroppen negativt. Det finns de som kan räkna ut när de är fertila, men det tror jag inte är en säker metod.

Jag kan känna att vi fostras in i någon sorts knasig inställning som gör att vi skall hormonbehandla oss från tidiga tonår upp tills vi når klimakteriet för att inte få oönskade graviditeter, och senare i livet för att klimakteriet inte skall påverka oss negativt. Varför inte låta kroppen ha sina cykler och anpassa oss efter dem istället? Självklart skall vi familjeplanera, vi skall inte ha 10 barn om vi inte vill det, och visst skall vi kunna göra karriär om vi hellre vill det.

/Anonym


Mina biverkningar av kopparspiralen:

 Nässelutslag, kokande het känsla i kroppen
 Anafyliska chocker, uppsvullet ansikte, klåda ögon,
 Hudbesvär, eksem, nässelfeber, flush, klåda , rodnad konstant tio år
 Huvudvärk, sista fyra åren svåra migränanfall som varit 2-3 dagar, ej kunnat gå upp ur
sängen, ej kunnat äta eller dricka något dessa dagarna
 Nästäppa, nysningar, rinnande näsa
 Yrsel
 Uttorkad hy
 Andra allergiliknande symptom
 Smärta i nedre ryggen , varm kokande känsla i kroppen året runt
 Solurtikaria, ej varit ute i solen under 12 år inte ens fem minuter utan fått fruktansvärd klåda.
 Ständiga influensasymptom året runt senaste fem åren, känns som man hade feber.
 Ständigt ont i halsen
 Leverfläckar händer
 Tappat mycket hår
 Svamp på tår och tunga
 Hjärndimma

Biverkning av kopparspiral
Biverkning av kopparspiral