BERÄTTELSE 4

18.04.2021

En blogg som drivs av en barnmorska fick ett stort antal berättelser inskickade när hon skrev ett kort inlägg om kopparspiralen där hon intervjuat en av de gynekologer som brukar försvara kopparspiralen:

"Kopparförgiftning är ett tema som har börjat valsa omkring på sociala medier. Att om man har en kopparspiral insatt kan få en massa olika konstiga symtom. Frågade doktor Kristina Gemzell som jobbar mycket med prevention om det finns någon sanning i detta. NEJ det finns ingenting som visar att en kopparspiral skulle ge upphov till förgiftning. Tvärtom är detta en mycket väl beprövad och bra metod för många. Bra alternativ om man inte vill använda Prevention med hormoner."

Barnmorskan fick ett stort antal kommentarer från drabbade kvinnor. Nedan är ett utdrag från en drabbad barnmorska som även driver en privat mottagning:

"Hej kära kollega!
Jag satte in en kopparspiral, Gravigard, redan i mitten på sjuttiotalet och fick direkt utslag över hela kroppen som återkom cykliskt i samband med menscykeln. Fick även andra besvär, kände direkt att det hade samband med kopparspiralen och min gynekolog höll först med mig, men avfärdade mig sen. Drog ut den när jag relativt snart blivit gravid med den.
     Men har aldrig efter det ansett att kopparspiral är så "biverkningsfri" som det påstås. Och sen är det rent larvigt att bara säga att det behövs studier. Klart det gör, men ingen kommer förmodligen att göra dem. Bayer har inget intresse. "Inte lönsamt", sa en jag inte vill namnge, eftersom jag personligen gillar alla jag träffat som arbetar åt Bayer.
     Att jämföra med koppar vi får via maten är också lite absurt, det är ju inte alls samma sorts kopparjoner. Men alla kan ju för lite om detta, då det inte finns bra fakta eller forskning.
     Att avfärda hundratals kvinnor som verkligen mår dåligt borde INGEN inom sjukvården göra. I stället bör väl alla barnmorskor som möter personer som anser att de fått biverkningar av antingen en medicinsk teknisk produkt, som kopparspiral är, eller läkemedel, direkt göra en biverkningsrapportering till Läkemedelsverket. Detta har även SFOG påpekat.
     Då kan vi i alla fall få en liten hint om hur utbredd problematiken med kopparspiraler är. Att kopparjonöverskott orsakar zinkbrist, som i sin tur ger dålig sårläkning är ju väl känt. Samt det inte går att mäta kopparhalt i blod utan det måste ske via hårmineralanalyser är heller inte okänt. Fast det sker ju inte inom sjukvården.
     Att hänvisa till, i och för sig mycket duktiga och trevliga Kristina Gemzell Danielssons personliga åsikter, räcker inte. Avkräv henne i så fall vilken forskning hon grundar sitt uttalande på.
     Betänk också att hon samarbetar nära Bayer och brukar framhärda i att Bayers Cu-spiral i en storlek bör användas och inte exempelvis Eurogines som har olika storlekar, precis som livmödrar har olika storlekar. Alla kopparspiraler är CE-märkta och vad spelar det för roll att Bayers är studerad i 5 år och Eurogines i 3 år, när ingen studie ens varit i närheten av att uppmärksamma dessa biverkningar?"

Läs alla berättelser här:

barnmorskeliv.blogg.se/2015/june/koppar-forgiftning

Biverkningar av kopparspiral
Biverkningar av kopparspiral