VILKA ÄR VI?


Eftersom nöjdhet och biverkningar är en viktig del (Nr 1 är effektivitet, nr 2 biverkningar) när preventivmedel rekommenderas vill vi kunna ge en bredare bild av kvinnors upplevelser än vad vården, Bayer och andra tillverkare ger. Vår erfarenhet är att få kvinnor kopplar besvär de känner till kopparspiralen. Först när kvinnor sökt bredare information och märker stor skillnad när de valt att ta ut spiralen inser de sambandet. Vi som står bakom den här hemsidan är två av tusentals svenska kvinnor som kopplat våra besvär till kopparspiralen. 

Med varma hälsningar,
Karolina och Anicia


Jag är journalist, redaktör, copywriter och svenskalärare och bor i Spanien. Jag är också en av flera administratörer för facebookgruppen Kopparöverskott / kopparförgiftning med eller utan kopparspiral. Min första kopparspiral fick jag insatt 1997 och den sista och tredje togs ut med operation 2019.

Min första kopparspiral fick jag insatt sex år innan min dotter föddes. Min andra spiral bokade jag tid för insättning för när min son hade ammat klart, och min tredje sju år senare, direkt efter uttag av den andra (jag hade inget preventivmedel mellan barnen). Alla tre spiralerna smärtade helvetiskt att både sätta in och ta ut. Ingen av dem kunde tas ut utan verktyg eftersom trådarna hade klippts för korta på samtliga. Den sista togs ut medelst sövning och bedövning, alltså operation. Biverkningarna smög sig på med åren men blev verkligen hemska efter insättning av den tredje spiralen. De påverkade mig fysiskt och psykiskt. Huvudvärken, ångesten, hjärtklappningen och andra symptom blev sju resor värre efter uttag, men efter 4,5 månaders utrensning började jag må bättre. I dag tre år senare är jag periodvis fortfarande känslig i för metaller och andra gifter i mat och vin, men mår i stort sett bra. 

Karolina Kallentoft

Jag är förskolepedagog, marknadsansvarig för Nicole Publishing bokförlag och författare till böckerna Skammen är inte din och Allt du aldrig hann säga, samt tre böcker till på väg att publiceras. Jag är uppvuxen i Huddinge och bor i Stockholm. Under 2020 hade jag en kopparspiral (pärlspiralen) insatt i sex månader, dessa sex månader präglades av svåra symtom, det tog ett tag innan jag fann gruppen Kopparöverskott/kopparfögiftning och insåg att alla mina symtom som jag plågades av, var identiska med tusentals andra kvinnor som har/haft kopparspiral. När jag fick kopparspiralen insatt var jag en av dom som inte trodde på att man kunde bli kopparförgiftad av en kopparspiral, jag litade blint på tillverkarna och trodde inte en sekund på alla dom som menade att det visst var möjligt. Men jag kunde inte längre förneka det faktum när jag själv fick erfara så pass jobbiga symtom att min vardag blev näst intill olidlig, där jag på allvar trodde att jag var döende eller hade drabbats av någon svår sjukdom. 

Alla mina symtom avtog efter att jag fick spiralen uttagen. Alla symtom uppträdde vid insättning, och avtog efter uttaget. Det var ett av många bevis jag fick på att kopparspiraler nog inte var så ofarliga som jag först trott.

Anicia S. Eriksson

arolina