PESSAR & ANDRA SKYDD

Både pessar och kondom är säkra graviditetsskydd som blir ännu säkrare om du och din partner kombinerar med fertilitetsförståelse med hjälp av p-dator eller p-app, eller avbrutet innan utlösning. Eller så kan ni helt undvika vaginalt samlag under dina fertila perioder. 

Om du ändå är orolig så är akut p-piller (östrogen) ett säkert alternativ, men låt det inte bli till en vana eftersom det innehåller starka hormoner. Enligt 1177/Vårdguiden kan kopparspiral sättas in upp till fem dagar efter samlag och då göra spermierna odugliga - ett bevis på hur stark effekt kopparen har på vår fortplantning.

Alla påverkas inte negativt av hormoner (syntetiskt progesteron), och för många är p-piller, hormonstav eller hormonspiral ett fungerande och säkert val. Ett hundra procent säkert alternativ om du inte vill ha (fler) barn är sterilisering, enklast då är att mannen låter knipsa sig (vasketomi).

Fördelar med pessar

Till skillnad från hormoner och den toxiska kopparen är pessar miljövänligt och framför allt hälsovänligt. Den sura, glidvänliga gelen som förs in i pessaren består av cellulosa och mjölksyra som gör spermierna slöa. Gelen är dessutom bra för underlivet. Men framför allt är pessaren (liksom kondomen) helt biverkningsfri - jämför det med koppar och hormoner. 

Pessaren är även säker - Gröna Barnmorskan uppskattar att pessaren är 98% säker mot graviditet eftersom svenska kvinnor snabbt lär sig använda pessaren rätt. Om inte bm kan lära dig finns videos på youtube som visar hur man sätter in pessar.

Den dagen du vill bli gravid finns ingen som helst fördröjning om du använder pessar, kondom och/eller p-dator, eftersom de lämnar menscykeln opåverkad. Många som tagit ut en kopparspiral har erfarenhet av att det dröjt åtskilliga månader innan kroppen varit redo för graviditet. 

Pessar skyddar inte mot könssjukdomar som kondom. Men gelen ger lågt ph vilket fungerar mikrobiellt. Receptorer för vissa bakterier och virus finns på livmodertappen som pessaren täcker, och därför bör erbjuda visst skydd. Det finns det inga andra preventivmedel som gör.

Så funkar pessar

Under samlag skapas ett vacuum över livmodertappen vilket får pessaren att sitta som berget. Trots det känns den inte eftersom din kroppstemperatur gör pessaren mjuk. Du kan använda samma pessar i två år, sedan är den dags att byta ut.

Du behöver inte använda pessar när du har mens eftersom du inte är fertil då. Men vill du ändå ha pessar vid mens är det bara att tömma den som en menskopp, och sedan sätta in den igen med mer spermadödande gel. Använd införingshylsa om du vill slippa kladd. 

Om du genomgått en vaginal förlossning kan du behöva prova ut en pessar i rätt storlek. Pessaren Femcap har flera storlekar och sitter still under samlag. Även Milix sitter still, medan Cayo som är mjukare har fördelen att den är lättare att sätta in och ta ut. Milix och Cayo finns bara i en storlek, men passar de flesta. 

Varför berättar ingen om pessar?

Barnmorskor är dåligt pålästa eftersom ingen tillverkare utbildar dem i hur pessaren används. Det gör att många har fördomar om hur den används och hur väl den skyddar.

Många barnmorskor verkar även tycka att pessar är omodernt. Kanske för att den utvecklades på trettiotalet av en svensk sexualupplysare och aktivist, Elise Ottesen-Jensen, och inte av ett läkemedelsbolag. Men med den synen borde även kopparspiralen anses omodern eftersom den utvecklades under sextiotalet, samma årtionde som Neurosedyn var godkänt sömnmedel för gravida och ledde till missbildningar på tusentals barn.

Enligt vår åsikt är pessaren långt mer modernare än kopparspiralen. Den rubbar inte fertilitetscykeln, orsakar inga biverkningar och är dessutom miljövänlig.  

Varför vill vården att kvinnor ska använda kopparspiral?

Pessar subventioneras inte längre, medan kopparspiral är gratis i större delen av Sverige. Kopparspiralen förespråkas dessutom av SFOG som utbildar Sveriges barnmorskor. SFOG har som mål att användningen av kopparspiralen ska öka. Något de lyckats med, framför allt genom strategiska beslut som att erbjuda kopparspiral till grupperna unga respektive nyförlösta kvinnor, vilket som tidigare avråddes från.

Anledningen till att SFOG vill öka användningen av kopparspiral är att den är långtidsverkande och oberoende av hur kvinnan hanterar den, vilket håller statistiken över oönskade graviditeter nere. Ett viktigt argument är även kostnadseffektiviteten. I SFOGs rekommendationer till landets kvinnokliniker skriver de redan i andra meningen: "Kostnadseffektiviteten beror på att kopparspiraler inte är speciellt dyra och används under lång tid." Biverkningar nämns inte alls.

Strategin avslöjar att SFOGs tilltro till kvinnans förmåga att hantera sin fertilitet och hormonella hälsa är noll. Strategin kollrar även bort mannens ansvar samt kvinnans rätt till fri abort och självbestämmande över sin egen kropp. Vilket är minst lika illa, enligt vårt sett att se det. 

Det finns så många sätt att få orgasm

Slutligen vill vi påminna om det 100 procent säkra graviditetsskyddet att undvika vaginalt samlag, kif, omslutande sex och allt vad det kallas under dina fertila perioder. När du inte längre har spiral kommer du att märka att lusten är som störst just de perioderna, det är så den kvinnliga naturen fungerar.

Så varför inte ta tillvara på din naturliga lust de här perioderna (håll koll med p-dator eller p-app) och fokusera på din orgasm. Uppmuntra din partner att öva upp sin tung- och fingerfärdighet på din klitoris, dina bröstvårtor och örsnibbar. Om han ännu inte upptäckt körtlarna innanför slidöppningen så visa hur han stimulerar dem med handen - och bered dig på underbara fontänorgasmer. Och glöm för all del inte tungkyssarna.

Om du bjuder på samma stimuli med mun och fingrar över din parters mest känsliga zon, så kan ni säkert hålla er från kif till nästa mys.